Det är något visst med Lillgården i Tungelsta
Direkt när man sätter sin fot på området Lillgården i Tungelsta händer något. De färgglada radhusen i trä, alla med sin egen unika utformning, gammalt möter nytt, allt inramat av ett trivsamt lugn. Man vill flytta in.
I slutet av oktober stod det klart att Lillgården etapp 1 hade röstats fram som vinnare av Haninge Arkitekturpris 2018. Och det är lätt att förstå varför, området är verkligen något extra.
– Vi ville bygga ett charmigt och barnvänligt område, inte ett vanligt radhusområde som de flesta bygger idag, där alla hus ser likadana ut, säger Markus Stjärnklint på Turbinen, projektansvarig för bygget. Det är förståeligt för man vill ha en enkel och smidig konstruktion, men vi ville att varje radhus skulle ha en egen identitet – men ändå ha en stor känsla av samhörighet.
Elisabeth Elmertoft började som trappritare, men jobbar nu som arkitekt på Structor i Örebro sen 2003, och fick uppdraget att rita Lillgården 1.
– Vi ville förhålla oss till detaljplanen och Turbinens önskemål, berättar hon. Vi utgick ifrån tre grundtyper, men varje hus är lite unikt både ute och inne, burspråk ibland och balkong ibland, samt färgsättningen såklart. Men det faluröda har knutit ihop allt, då vissa hus och alla komplementsbyggnader är målade i den färgen.
Samarbetet mellan Turbinen och Structor fungerade jättebra, de bollade idéer och stöttade varandra i processen, som inte var helt och hållet problemfri.
– Det har varit lite klurigt att försöka få in den här typen av hus för den detaljplan som var gjort för lite mer kompaktare bebyggelse, fortsätter Elisabeth.Vi ville få in trädgårdsstuket, så det har varit en liten utmaning att få ihop allt, och få funktion för alla boende, inte bara en del.
Markus håller med.
– En stor anledning till att vi vann Haninge Arkitekturpris är för att alla hus har sin identitet. Vi gick även in i smådetaljer så förutom att husen är i olika färger, så är det även bland annat olika planlösningar och olika fönstersättningar. Det hade ju kunnat göras både enklare och snabbare, men nu fick vi beställa flera olika typer av kök och annan utrustning för att passa de olika planlösningarna.
Men de lite svårare utmaningarna i projektet stod även för det positiva, då båda är överens om att det är roligare att både rita och bygga på det sättet, där inget hus är det andra likt. Något som även uppskattas av de boende.
David Asplund flyttade in i området tillsammans med fru och dotter i februari 2018, och trivs fantastiskt bra. De bodde tidigare i Hagaberg, vilket är ett gammalt sommarstugeområde i utkanten av Tungelsta, och ville flytta till ett boende som låg närmare både förskola och kommunikationer.
De funderade på att köpa något i Segersäng, men kände att det blev längre från Stockholm city, samt fick intrycket att där inte fanns något ordentligt centrum vid tidpunkten, så när de läste om Lillgården Etapp 1 blev det ett snabbt beslut.
– Vi mailade mäklaren på nyårsdagen och då såg det ut att finnas tre hus kvar, berättar David. Men när mäklaren var tillbaka på jobbet fanns det bara ett, så då tog vi det. Vi hade alltså ingen möjlighet att välja färg och form, men det gjorde inget eftersom alla är så fina. Planlösningen är perfekt för oss och vi ska just börja inreda vinden så vi får ännu bättre utrymme.
David älskar området både för den levande arkitekturen och de smidiga kommunikationerna. Han jobbar deltid i Länna köpcentrum och dit går det en direktbuss utanför dörren.
– Jag kommer ursprungligen från Falun, berättar han. Men Tungelsta är jättetrevligt. En charmig förstad med historia, alla blomsterodlingar och växthusen, både stad och natur nära. Det är lätt att komma ut till naturen åt alla håll och kanter, plus såklart att det är väldigt barnvänligt.
Han ser även ljust på Tungelstas och Lillgårdens framtid.
– Om allt går enligt plan så kommer det byggas två etapper till, och med den mängd barn som redan bor här så kommer det bli ännu mer barnvänligt. Det kommer byggas väg ner till Tungelsta centrum butikerna blir mer lättillgängliga. Fältet ska bli stadsförbyggelse så det kommer att bli lite mer butiker och restauranger, och det kommer att byggas en ny skola.
Alla tre är överens om att om 10 år kommer det finnas ett större utbud av butiker och restauranger, och hela Tungelsta kommer att vara mer fyllt av liv – samtidigt som naturen, lugnet och havet fortfarande kommer att vara lika lättillgängliga.
Fotnot
David Asplund är fotografen bakom drönarbilderna av Lillgården ni ser i detta reportage. Är ni nyfikna på fler av hans verk titta gärna in på hans hemsida davidsfoto.se