Världsmästaren i armbrytning tränar i Tungelsta!

 Världsmästaren i armbrytning tränar i Tungelsta!

Malin Kleinsmith är nybliven världsmästare i armbrytning. När hon flyttade till Västerhaninge 2012 var hon nybliven mamma och ville hitta tillbaka till formen. På nätet hittade hon Core Gym Club i Tungelsta, och sen dess vill hon inte träna någon annanstans. Hon kallar det Sveriges bästa gym – och för ett par veckor sen tog hon hem världsmästartiteln i armbrytning.

”Här finns allt som behövs för min träning, berättar Malin,som crossfithörna, klasser, fria vikter, maskiner – och såklart två armbrytningsbord.”

Hon talar varmt om Per Karlsson och Lisa Brydner som driver gymmet. De skapar bra stämning och är lyhörda, om någon medlem önskar en viss typ av utrustning försöker de alltid fixa fram det. Men trots dessa goda förutsättningar var vägen mot VM-guldet långt ifrån spikrak.

1994 var hon 15 år och befann sig på en fritidsgård i Tyresö, där det fanns ett armbrytningsbord. Fritidsledaren anordnade en tävling där vinnarna fick delta i en riktig tävling. Malin vann tjejgruppen, kom tvåa i den riktiga tävlingen – sen var hon fast. Åren gick, hon tränade stenhårt, ställde upp i många tävlingar och nådde framgång i flera mästerskap, men i VM föll hon alltid i finalen.

Inför detta mästerskap hade hon tre silvermedaljer i bagaget, och länge såg det ut som att det inte skulle bli något VM 2018 alls.

Några månader inför tävlingen började jag känna mig yr och snurrig,berättar Malin, jag orkade inte träna så mycket som jag borde utan ville hellre ligga på soffan.”

Det visade sig att Malin led av blodbrist, och först efter att hon börjat ta järntabletter vände det. Hon fick istället lägga fokus på explosivitet och mentalt styrka, och först ett par veckor innan tävlingen orkade hon ta samma vikter som tidigare.

Jag siktade på pallplats i alla fall. Allt stämde mentalt, men eftersom jag inte hade haft möjlighet att träna lika intensivt som vanligt, så kändes guldet ganska svåröverkomligt. Men jag var mindre nervös än vanligt för jag hade allt att vinna, men ingenting att förlora.”

 

Och på plats i Turkiet, några tuffa matcher senare stod hon till slut som välförtjänt segrare i 65-kilosklassen, efter att ha mött hårt men ändå passande motstånd i Olga Shlizhevskayafrån Kazakstan. Efter 24 år av armbrytning var guldet äntligen hennes.

 

 

 

 

 

 

 

 


”Ett VM-guld har alltid varit målet och jag är så otroligt glad och stolt
, säger Malin glatt, men nästa vecka väntar en proffsmatch så jag har bara hunnit njuta en kort stund, men nu är det dags att ladda om, SEN ska jag njuta av segern på riktigt.”

 

Så även om det stora målet är uppnått kommer Malin inte sluta att träna och tävla. Om ett år fyller hon 40 och då kan hon flytta upp en åldersklass, till ’Masters’, men hon känner att hon har mer att ge i den tuffaste klassen ’Seniors’, så det är nog inte sista gången vi får se henne högst upp på prispallen, och definitivt inte sista gången vi får se henne på Core Gym i Tungelsta.

Och vad tycker då den nyblivna världsmästaren om Tungelsta förutom att Sveriges bästa gym ligger där?

”Det är lugnt, tryggt och lantligt, samtidigt som det är enkelt att ta sig in till stan. Perfekt.”

Fem fakta om armbrytning

  • Armbrytning är en styrkesport som innebär att två personer tävlar i att trycka ner motståndarens hand mot ett bord som bådas armbågar vilar på.
  • Sporten kom till Sverige i början på 1980-talet, tack vare en av svensk armsports eldsjälar, Holger Krekola.
  • Man kan tävla både med höger och vänster arm.
  • I tävling står man upp och bryter, och är man lite kort får man använda en pall.
  • Armbrytning är en klubbsport, och det finns 45 armsportklubbar runtom i Sverige.